Προσφώνηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προς την Α.Π.Θ. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά το επίσημο Δείπνο

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Παναγιώτατε,

Μετά την πνευματική ευωχία κατά τη Θεία Λειτουργία, επιτρέψτε μου σε τούτο το δείπνο, που παραθέτουμε προς τιμήν σας και της εκλεκτής συνοδείας σας, να ευχηθούμε εκ βαθέων να είναι πολλά τα έτη σας!

Είστε ο Προκαθήμενος της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος με το παράδειγμά σας διδάσκετε σε όλους την υπομονή, την προσδοκία, την αγωνιστικότητα, την επιμονή στο όραμα και την αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και την ελπίδα.

Στην Περιφέρειά μας οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες και οι Θρακιώτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά τον μεγάλο διωγμό, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη έφεραν ολοζώντανο μέσα στις μνήμες τους.

Παναγιώτατε,

Οι Δυτικομακεδόνες αποδίδουμε την τιμή και το σεβασμό μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι μόνον μέσα στα όρια της γενέτειράς μας, αλλά και απανταχού της γης, όπως ιστορικά κατεγράφη από τους προγόνους μας κατά την περίοδο του Οθωμανικού ζυγού, στις παροικίες της Μεσευρώπης, όπου το πρώτο μέλημά τους ήταν να κτίσουν ναό της πνευματικής σας δικαιοδοσίας.

Η ιστορία της περιοχής μας έχει βαθιές τις ρίζες της μέσα στο χρόνο και τα μνημεία του πολιτισμού μας μιλούν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων και τη σημασία της αργότερα για το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος.

Εύγλωττοι σιωπηλοί ενδεικτικοί μάρτυρες η περιοχή Καστρί των Γρεβενών, η αρχαία Διοκλητιανούπολη στο Άργος Ορεστικό, τα τείχη του Ιουστινιανού στην Καστοριά, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελίμειας και τα κάστρα των Σερβίων, ο Άγιος Γερμανός στις Πρέσπες, οι Ελληνιστικές πόλεις στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Φλώρινας και στις Πέτρες, καθώς και ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος στο Αμύνταιο.

Επιπροσθέτως η χορεία των νεομαρτύρων, η αφθονία των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών, καθώς και των προσκυνημάτων, δηλώνουν την ευλάβεια των Δυτικομακεδόνων και τους άρρηκτους δεσμούς μας με την Μητέρα Εκκλησία.

Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί αναζωπυρώνονται και με τις δικές σας επισκέψεις Παναγιώτατε, όπως και με τους προσκυνητές από τη Δυτική Μακεδονία στο Σεπτό Οικουμενικό Κέντρο στο Φανάρι.

Παναγιώτατε,

είμαστε υπερήφανοι για τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας και εγείροντας τούτο το ποτήριο, ολόψυχα ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και καρποφόρο ορθόδοξη μαρτυρία «επί πάντα τα έθνη».