Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης: Δημιουργούμε ένα νέο πρότυπο Αειφόρου Ανάπτυξης

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Στην ημερίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ για τα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στη Φλώρινα. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Φλώρινας, αποτελεί τη συνέχεια (με πρώτη αυτή στην Αλεξανδρούπολη πριν λίγες ημέρες) από σειρά πολλών αντίστοιχων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, ώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες την εξέλιξη, πρόοδο και υλοποίηση των κατά τόπους έργων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013.

Στην έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Υπουργείο χρηματοδοτεί και υλοποιεί δράσεις με σαφές όφελος για τον πολίτη και την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.
Το ΥΠΕΚΑ δίνει ώθηση για δημόσια έργα σε τομείς που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναστρέψει την κατάσταση στην επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωση στις Κοινοτικές Οδηγίες. Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε κυρίως σε τρεις τομείς στις οποίες πέφτει και το μεγάλο βάρος του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως ανέφερε. Πρώτον στις βιοκλιματικές αναπλάσεις, που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου με προφανείς συνέπειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν πυρήνες προόδου στην Περιφέρεια. Δεύτερον, στα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, διότι, όπως ανέφερε, «είναι ζήτημα δημόσιας υγείας να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να τελειώνουμε με τις χωματερές, να φύγουν από την πόρτα του πολίτη, από το νερό που πίνει, από τα μέρη που παίζουν τα παιδιά του, τα σκουπίδια και οι πηγές μόλυνσης». Τρίτον στην εξοικονόμηση ενέργειας, ολοκληρώνοντας έργα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει η χώρα ια τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού μοντέλου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε όμως και τη σημασία των έργων αυτών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία μαστίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την υπερδέσμευση και να αυξηθεί η απορρόφηση των πόρων, σήμερα η κατάσταση βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό σημείο. Το Πρόγραμμα εξυγιαίνεται συνεχώς, τόνισε ο Υπουργός, με απόλυτη εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτική μας, με κανόνες πλέον και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα., με αντιμετώπιση των υπερτιμολογήσεων των έργων , των μελετών και των Υπηρεσιών και με γνώμονα τον καθορισμό της αξίας κάθε παραδοτέου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 85% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του, ενώ εκτιμάται ότι τα στοιχεία στο τέλος τους έτους θα δείξουν ποσοστό απορρόφησης περίπου 65%. Υπάρχουν έργα που τελειώνουν και είναι εντός των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και έργα που είναι μεν μείζονος σημασίας, αλλά δεν είναι εντός χρόνου και θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης. «Πέρα όμως από τους δείκτες σημείωσε ότι δεν είμαστε μόνον σε φάση υλοποίησης των έργων, αλλά τα ολοκληρώνουμε και τα παραδίδουμε στο ευρύ κοινό». Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε επιπλέον ειδικά στα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 197 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο κύκλους εργασιών. Στο πρώτο μέρος έγινε μια παρουσίαση των έργων και των παρεμβάσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο δεύτερο μέρος κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις φορέων και τοπικών παραγόντων για έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020. Εκτός από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κλπ), αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν ειδικά σε έργα της περιοχής τους.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι το ΥΠΕΚΑ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, χρηματοδοτεί έργα σε όλη τη χώρα. «Στρατηγικός μας στόχος είναι η προστασία, αναβάθμιση και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας της ζωής των πολιτών, καθώς και βασικό παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι «παρά τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή τους μέσα από συγκεκριμένα έργα που υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι βούληση μας όχι μόνο να ενημερώσουμε για τη δουλειά που έχει γίνει αλλά και να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια». Ο Σταύρος Καλαφάτης έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αναφέροντας ότι «η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γεννά μόνο υποχρεώσεις αλλά μας δίνει πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.», ενώ δεσμεύθηκε ότι «μαζί με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς θα σχεδιάσουμε τα έργα εκείνα που θα κάνουν τη ζωή μας ακόμη καλύτερη». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτή η προσπάθεια διαλόγου ξεκινά «από την Αλεξανδρούπολη και τον ακριτικό νομό του Έβρου για να συμβολίσουμε τη σημασία που δίνουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας.»

Στη διάρκεια της ημερίδας Δήμαρχοι της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και άλλοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν έργα στην περιοχή τους που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα έργα αποκατάστασης στα ΜΑΒΕ Κοζάνης, έργα βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων και έργα τηλεθέρμανσης που υλοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, και εδώ είναι η είδηση, στην προώθηση της τελικής φάσης για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, Ξεχωριστή σημασία δίνεται στην παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

docxΔιαβάστε αναλυτικά την εισήγησητου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή.37.52 KB

η εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή.