Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης για κρούσματα της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών

Ανακοινώσεις άλλων υπηρεσιών Ενημέρωση

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης για κρούσματα της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης ότι κρούσματα της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών επιβεβαιώνονται διαρκώς σε αρκετές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα μετά τις πολλές αρχικές εστίες στον Έβρο, έχουν επιβεβαιωθεί εστίες σε Ξάνθη, Λήμνο, Καβάλα και Χαλκιδική.

Πρόκειται για μια σοβαρή λοιμώδη ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τα βοοειδή, οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με κουνούπια, μύγες, σκνίπες και τσιμπούρια και σπανιότερα από μολυσμένες τροφές, νερό και μεταφορικά μέσα.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:

α) Επώδυνα οζίδια (εξογκώματα 2-5 εκ.) στο σώμα, στο κεφάλι, στον αυχένα, στον μαστό και στο περίνεο που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),

β) Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που συνήθως είναι πυώδες,

γ) Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, χωλότητα των ποδιών,

δ) Μεγάλη πτώση της γαλακτοπαραγωγής,

ε) Απίσχναση και σε κάποιες περιπτώσεις θάνατος των ζώων.

Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει.

Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων της μολυσμένης εκτροφής και σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων (αγοραπωλησίες, σφαγές) σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις σε ακτίνα που καθορίζεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.

Επισημαίνεται ότι προς το παρόν κρούσμα της νόσου σε εκτροφή βοοειδών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης δεν υπάρχει.

Τονίζεται όμως, ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εξάπλωση της νόσου, απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των Κτηνοτρόφων με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά γραφεία της Περιφερειακής μας Ενότητας, οι οποίοι για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την σχετική άδεια απ’ την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση που κτηνοτρόφοι κάτοχοι βοοειδών, διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων 2464021587

Κτηνιατρικό Γραφείο Σιάτιστας 2465351310

Κτηνιατρικό Γραφείο Τσοτυλίου 2468031557