Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στην εφαρμογή του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Dakis-Giorgos-53Με επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής ζητά η Περιφέρεια να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στην εφαρμογή του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Παρεμβαίνουμε για να πετύχουμε το καλύτερο για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης για την εξισορρόπηση των προβλημάτων που βιώνει ο τόπος μας λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας και της απώλειας πόρων που υφίσταται από την ενεργειακή δραστηριότητα στην περιοχή» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προς τον Υπουργό:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

στo πλαίσιο της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος» σε δύο περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας (Ν4093/2012), θεωρώ ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζει ένα σύνολο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τα οποία προκρίνουν, αν όχι επιβάλλουν, την επιλογή της ως μια εκ των δύο δυνητικών περιοχών της χώρας όπου θα εφαρμοσθεί το προαναφερόμενο πιλοτικό πρόγραμμα.

Όπως γνωρίζετε, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία κινείται πλέον εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η Περιφέρειά μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 72,5%, στις ηλικίες 15-24 ετών. Ειδικότερα, στη Δυτική Μακεδονία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο και το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ η ανεργία μεταξύ των γυναικών καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε προσπάθεια να σας μεταφέρω το μέγεθος των προσωπικών και οικογενειακών αδιεξόδων που αντιστοιχούν στα προηγούμενα εφιαλτικά ποσοστά, θα ήταν εκ του περισσού. Μερικές φορές οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Επιπλέον, η Δυτική Μακεδονία, η μοναδική αμιγώς ηπειρωτική περιφέρεια της χώρας και χωρίς πρόσβαση σε θάλασσα, εξ αντικειμένου δεν αποτελεί ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρειά μας αδυνατεί να ωφεληθεί άμεσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, να μειώσει έστω εποχικά την ανεργία και να αυξήσει τα τοπικά εισοδήματα. Ακόμη και η πρόσκαιρη δυνατότητα απασχόλησης ή συμπλήρωσης των οικογενειακών εισοδημάτων που προσφέρει ο τουρισμός σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για τη Δυτική Μακεδονία δεν αποτελεί ευκαιρία.

Εκτός αυτού, η γεωγραφική θέση της Περιφέρειας και οι συνακόλουθες κλιματολογικές συνθήκες, επιβαρύνουν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με υψηλό και δυσβάστακτο κόστος θέρμανσης, το οποίο συρρικνώνει τα οικογενειακά εισοδήματα και διευρύνει το χάσμα της σχετικής φτώχειας για του πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

κύριε Υπουργέ,

τα προαναφερόμενα ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά δεδομένα, εντείνουν την αβεβαιότητα και θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την κοινωνική συνοχή σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη ότι Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνει περιορισμένους οικονομικούς πόρους επειδή εσφαλμένα χαρακτηρίζεται ως Περιφέρεια μετάβασης (Phasingout), αλλά και το υψηλό περιφερειακό ρίσκο λόγω της ισχυρής εξάρτησής της από τη βιομηχανία λιγνίτη, οι προοπτικές διαγράφονται ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε επιβεβλημένη την ένταξη της Περιφέρειας μας στο πρόγραμμα Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για μια ενδελεχή και λεπτομερή τεκμηρίωση των θέσεών μας.

                                                Με εκτίμηση,

                                                   Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

                                                   Γεώργιος Κ. Δακής