Πρακτικό 3ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Ενημέρωση

Στην Κοζάνη σήμερα την 7η-2-2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 165 του Ν. 3852/10 και ύστερα από την Αριθ. Πρωτ. 33/31-1-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Παναγιώτη Πλακεντά, συγκεντρώθηκαν, παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεωργίου Δακή, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών κ. Γεωργίου Δασταμάνη, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Δημητρίου Σαββόπουλου Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Ιωάννη Σόκουτη και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Δημητρίου Ηλιάδη οι κάτωθι:

1 Αντωνιάδης Ιωάννης  
2 Πλακεντάς Παναγιώτης  
3 Νίκου Αντώνιος  
4 Σβώλης Γεώργιος  
5 Μαργαρίτης Γεώργιος  
6 Τσανακτσίδης Γεώργιος  
7 Στεφανίδης Ιωάννης  
8 Αποστολίδου Κυριακή  
9 Γκερεχτές Λάζαρος  
10 Κοσματόπουλος Αθανάσιος  
11 Τσότσος Παύλος  
12 Τοπαλίδης Στέφανος  
13 Πάτρας Βασίλειος  
14 Γιαννάκης Βασίλειος  
15 Μητροπούλου Κωνσταντίνα  
16 Μιχαηλίδης Κυριάκος  
17 Οικονομίδου Φιλαρέτη  
18 Χαρούμενος Πασχάλης  
19 Τζιώτζης Απόστολος  
20 Χατζηζήσης Αλέξανδρος  
21 Παπαδόπουλος Γεώργιος  
22 Ευαγγέλου Χρήστος  
23 Κιοσές Ιωάννης  
24 Αποστολίδης Κωνσταντίνος  
25 Ταλίδης Φιλώτας  
26 Γιώσκος Νικόλαος  
27 Γιάτσιος Ιωάννης  
28 Εμμανουηλίδης Δημήτριος  
29 Αδάμος Ματθαίος  
30 Τσακνάκη Μαρία Απούσα
31 Χάτσιος Ιωάννης Απών
32 Παπαϊορδανίδης Ιωάννης  
33 Σπόντη Ελισάβετ  
34 Ναούμ Χρίστος  
35 Ψευτoγκάς Δημήτριος  
36 Κιοσές Απόστολος  
37 Σαμαράς Νικόλαος  
38 Μεντεσίδου – Πινίδου Ελένη  
39 Κούτσιανος Βασίλειος  
40 Θεοδωρίδης Παναγιώτης  
41 Αδαμίδης Γεώργιος  
42 ΔούφλιαΑγλαΐα  
43 Κατσαούνης Νικόλαος  
44 Σημανδράκος Ευάγγελος  
45 Κουρέλλας Σωκράτης  
46 Παπαδόπουλος Ιωάννης  
47 Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος  
48 Τσάκωνας Αντώνιος  
49 Βογιατζής Εμμανουήλ  
50 Κύρινας Αντώνιος  
51 Αλτίνης Παύλος  

όλοι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοζάνης, που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 165 του Ν.3852/10.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο γραμματέας του Π.Σ., κ. Αντώνιος Κύρινας, ο οποίος διαπίστωσε την απαρτία και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και γνωστοποίησε τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Χρέη γραμματέα εκτέλεσε η υπάλληλος της Ν.Α. Κοζάνης, κα Ναλπαντίδου Βασιλική.

Θέμα 1ο : Ημερήσιας διάταξης
Λήψη απόφασης σχετικά με τη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Νομού Φλώρινας

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, έδωσε το λόγο στον εισηγητή του θέματος Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Το Υπουργείο Μεταφορών και ο ΟΣΕ, στα πλαίσια της εξυγίανσης του Οργανισμού, καταργούν δήθεν ζημιογόνα δρομολόγια όπως το Θεσσαλονίκη – Φλώρινα.

Η σύνδεση ενός τόπου με το πλησιέστερο λιμάνι ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου αυτού είναι το πρώτο μάθημα που διδάσκεται στους πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών επιστημών, πολύ περισσότερο όταν ο τόπος αυτός αποτελεί εν δυνάμει διαμετακομιστικό κέντρο προς FYROM και Αλβανία.

Αυτονόητη η μεταφορική αξία για εμπορεύματα και ανθρώπους (ειδικότερα για κατηγορίες όπως φοιτητές, Τρίτη ηλικία κ.λ.π.).

Σε έναν τόπο που στερείται οδικής σύνδεσης με την Εγνατία και την ενδοχώρα, δεν υπάρχει αεροδρόμιο, έχουν συρρικνωθεί τα ΤΕΙ, είναι πρωταθλητής στην ανεργία, η οικοδομή στενάζει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι αγρότες λιμοκτονούν και όχι μόνον, έρχεται η κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το καίριο πλήγμα για την ήδη απομονωμένη και αποδεκατισμένη περιοχή μας η οποία θα απομακρυνθεί και θα απομονωθεί επικίνδυνα.

Επιβάλλεται η αφύπνιση, ο αγώνας όλων των πολιτών και φορέων για επανασύνδεση Θεσσαλονίκης Φλώρινας σιδηροδρομικώς. (Μία σύνδεση που υπάρχει από την εποχή της Τουρκοκρατίας).

Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:

1. Την άμεση επαφή εκπροσώπων φορέων με τον αρμόδιο Υπουργό, (ένταξη στα άγονα δρομολόγια, εκπαιδευτικά, κ.α.).

2. Την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας (υιοθέτηση του ψηφίσματος «ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ» ως μπούσουλα για το τελικό ψήφισμα).

3. Τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα υπό τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Δακή, εφόσον οι επαφές με τον Υπουργό αποβούν άκαρπες.

Ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ιωάννης Παπαϊορδανίδης, τόνισε τα εξής:

Η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Φλώρινα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις τόσο από και προς Φλώρινα όσο αντίστοιχα και των εμπορευμάτων και πρέπει να συμφωνηθεί ότι απαιτείται αυτή η σύνδεση επισημαίνοντας ότι η Φλώρινα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δυτ. Μακεδονίας. Τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει από την Περιφέρεια σε μία λογική αναπτυξιακού σχεδιασμού για το πώς ακριβώς θέλει η περιοχή το σιδηρόδρομο, για τη χρησιμότητά του, για το πώς ακριβώς μπορεί να ενισχυθεί η Δυτικομακεδονική κίνηση αλλά και η κίνηση των Εμπορευμάτων.

Τέλος πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης και να διερευνηθεί η δυνατότητα για την επαναφορά των κομμένων δρομολογίων και ως έσχατη λύση να υπάρξει διεκδίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και την ΤΡΕΝΟΣΕ για την ένταξη στις άγονες γραμμές. Συμπλήρωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει μέσα από ομάδες εργασίας να διαμορφώσει πρόταση, που να έχει όλα τα στοιχεία που θα καθιστούν το σιδηρόδρομο βιώσιμο και απαραίτητο για τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης πρότεινε να σταλεί υπόμνημα στο Υπουργείο Μεταφορών όπου θα εκφράζεται η βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εξευρεθεί μία ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν τα δρομολόγια επισημαίνοντας ότι τέτοια ζητήματα δεν επιδέχονται κανένα λογιστικό προσδιορισμό. Στη συνέχεια προέκτεινε την πρότασή του σε ότι αφορά την Κοζάνη καθώς και την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και εφόσον ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδεχτούν το πλαίσιο των προτάσεων του συνδυασμού πρότεινε την εξουσιοδότηση προς τον Περιφερειάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες εκφράζοντας το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. Αντώνιος Τσάκωνας τόνισε ότι πρέπει το Π.Σ. να καταγγείλει τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα, στην απελευθέρωση των αγορών, στην ιδιωτικοποίηση. Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και αφορά όλη τη χώρα και το Π.Σ. πρέπει να απαιτήσει Δημόσιες Συγκοινωνίες, Ενιαίο Κρατικό Φορέα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού, προτείνοντας ένα ψήφισμα με αυτό το σκεπτικό.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνιος Κύρινας, επεσήμανε ότι όταν μία Κυβέρνηση θέλει να κόψει Δημόσιες Υπηρεσίες, συγκοινωνίες, παιδεία, υγεία κλπ, επικαλείται νούμερα. Το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση, αν η κυβέρνηση θέλει δημόσιο σιδηρόδρομο ή όχι. Πρότεινε την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου θεωρώντας ότι είναι και η μόνη ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Πρότεινε τη διεκδίκηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας καθώς και τη στήριξη του ψηφίσματος των φίλων του τρένου Φλώρινας, χωρίς έκπτωση σε κανένα δρομολόγιο.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παύλος Αλτίνης είπε τα εξής:

Σίγουρα ο ΟΣΕ γνωρίζει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, ότι η κατάργησή της αποτελεί πλήγμα και ότι υπάρχει από την εποχή της Το0υρκοκρατίας και για όλα αυτά πήρε την απόφαση να την καταργήσει. Το ερώτημα είναι γιατί, ποιος φταίει, γιατί η Φλώρινα να πληρώνει την κακοδιοίκηση του ΟΣΕ και να χρησιμοποιείται σαν πιόνι στο παιχνίδι του ξεπουλήματος του ΟΣΕ.

Τελειώνοντας τόνισε ότι η εισήγηση θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα επιχειρήματα του ΟΣΕ ώστε το Π.Σ. να μπορέσει να αρθρώσει τα δικά του επιχειρήματα και να τα αναπτύξει με πειστικότητα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αφού έθεσε το θέμα προς ψήφιση, το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αποφασίζει εγκρίνει κατά πλειοψηφία

Αποδέχεται τις προτάσεις του εισηγητή, Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ιωάννη Παπαϊορδανίδη, των επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. κ. Αντωνίου Κύρινα και Παύλου Αλτίνη και εξουσιοδοτεί το Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Δακή, να προβεί στις επιπλέον απαραίτητες ενέργειες για να μην κλείσει η σιδηροδρομική γραμμή της Φλώρινας. Μειοψήφησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνιος Τσάκωνας και ο Π.Σ. κ. Εμμανουήλ Βογιατζής οι οποίοι επέμειναν στην πρόταση που διατύπωσε ο κ. Τσάκωνας.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 7/11