Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

«Δημιουργούμε ισχυρές Περιφέρειες εξασφαλίζουμε το αύριο της Ελλάδας»

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Κλείνοντας τις εγασίες ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε:

«Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σε αυτό το διήμερο ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Ακούστηκαν όλοι οι ομιλητές που ζήτησαν το λόγο. Αναπτύχθηκαν προτάσεις, ασκήθηκε κριτική για τα κακώς κείμενα, ακούστηκαν οι αγωνίες όλων. Αγωνίες που δεν προέρχονται από προσωπικά κίνητρα, αλλά έχουν ως αφετηρία την κοινή μας προσπάθεια για το μέλλον του θεσμού που υπηρετούμε. Μίλησαν όλες οι παρατάξεις, τοποθετήθηκαν 85 ομιλητές, συναντήθηκαν όλοι οι Εκτελεστικοί Γραμματείς των Περιφερειών και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων. Δεν περιοριστήκαμε στα τυπικά, αλλά θεωρώ ότι εμβαθύναμε σε ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή κριτική του θεσμικού πλαισίου.

Αναδείχθηκε η δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, και οι 6 Θεματικές Επιτροπές, κατέθεσαν επεξεργασμένες και αναλυτικές προτάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα. Τώρα μένει στην Κεντρική Κυβέρνηση, αν θέλει να είναι συνεπείς με τα καλά λόγια και τα εύσημα που μας έδωσαν εδώ χθες, από τον Υπουργό Εσωτερικών, να πάρει αυτές τις προτάσεις και να τις υλοποιήσει. Γιατί δεν αρκούν τα λόγια και οι προθέσεις. Αυτά που κοινά συμφωνούμε, πρέπει κάποτε να γίνονται και πράξη. Εμείς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε στενά την Κυβέρνηση για την ταχεία υλοποίησή τους.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στο διάλογο και στην τήρηση της διαδικασίας και όλους όσοι εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το Συνέδριο της ΕΝΠΕ. Το μήνυμα εμείς το στείλαμε. Τώρα πρέπει οι παραλήπτες να το διαβάσουν και κυρίως να το κατανοήσουν».

Επίσης, το Μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Οργάνωσης, κ. Γ. Πασχαλίδης ανέγνωσε το τελικό Ψήφισμα, στο οποίο κατέληξε η διαπαραταξιακή Επιτροπή.
Το Ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Σώμα των Συνέδρων.

(pdf)

Ομόφωνα οι σύνεδροι ενέκριναν ψήφισμα συμπαράστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που κατέθεσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. και εκπρόσωπος της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

(pdf)

Ο εκπρόσωπος της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, κ. Τσουκαλάς, πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η ΕΝ.Π.Ε. δεν θα δεχθεί ενδεχόμενη κυβερνητική νομοθετική πρόταση για παράταση της θητείας των σημερινών Περιφερειακών Αρχών.
Το Προεδρείο απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η τότε Κυβέρνηση νομοθέτησε τα 3,5 χρόνια της 1ης θητείας, η σημερινή Κυβέρνηση ας πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου μεταδόθηκαν διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της ΕΝΠΕ (www.enpe.gr) και σύμφωνα με μετρήσεις της έγκριτης εταιρείας Akamai τα ‘χτυπήματα’ για κάθε μέρα ξεπέρασαν τα 150.000.

Το Γραφείο Τύπου