4 έργα του Δήμου Κοζάνης εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης (Video)

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

4 έργα του Δήμου Κοζάνης εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης (Video)

Τις εντάξεις 4 έργων του Δήμου Κοζάνης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, παρουσία του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννης Σόκουτη, του αντιδημάρχου Κοζάνης Βαγγέλη Καραπάτσιου, της Εκτελεστικής Γραμματέα Νατάσας Τσάτσου, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών.

Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ περίπου αφορούν τις αναπλάσεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων 4 Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης στάθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια, που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη ένταξη έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

«Από αύριο» πρόσθεσε «θα αρχίσει ένας αγώνας δρόμου ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα τέσσερα έργα, που θα δώσουν ανάσα στην ανεργία, θα λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα των οικισμών, ενώ μπορούν να αποτελέσουν λόγω της φύσης των έργων και των οικισμών που βρίσκονται στις παρυφές του Βούρινου, βάση για την αύξηση της επισκεψιμότητας».

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε μεταξύ άλλων «Η Περιφέρεια σε στενή συνεργασία και με τους 12 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, προωθεί σειρά σημαντικών έργων που αναβαθμίζουν τον τόπο μας και τον κάνουν ελκυστικότερο για τους επισκέπτες.

Ο σωστός σχεδιασμός που υπάρχει μας επιτρέπει να κάνουμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα, πράξη. Σύντομα θα υπογράψουμε και τις εντάξεις νέων έργων που έχουν αναφορά στο Δήμο Κοζάνης».

Την πολύ καλή συνεργασία Αντιπεριφέρειας και Δήμου, επανέλαβε, ο Γιάννης Σόκουτης, με την επισήμανση ότι όλα γίνονται για το συμφέρον του τόπου.

«Στην παρούσα συγκυρία», τόνισε, «είναι ουσιαστικό να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων στους μικρούς οικισμούς, ώστε να παραμείνουν στα χωρία τους, για να μην ερημώσει η ύπαιθρος»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Καραπάτσιος, υπογράμμισε την ωριμότητα σε μελέτες που παρουσιάζει ο Δήμος Κοζάνης, ενώ συμπλήρωσε «είμαστε πανέτοιμοι για να προχωρήσουμε και σε νέα έργα».

Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Aνάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην T.K. Mεταμόρφωσης

Η περιοχή μελέτης, συνολικού εμβαδού 5.764,52 τ.μ., αποτελείται από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους γύρω από την κεντρική πλατεία του οικισμού, συνολικού εμβαδού 2166,98 τ.μ., και από δύο διαδρομές στα εκατέρωθεν της πλατείας υψώματα, στα οποία αναπτύσσεται ο οικισμός, νοτιοδυτικά, γύρω από την εκκλησία, συνολικού εμβαδού 1831,63 τ.μ., και βορειοανατολικά μέχρι την μεγάλη ημιυπαίθρια βρύση, συνολικού εμβαδού 1765,91 τ.μ..

Στόχος της παρούσας μελέτης ανάπλασης είναι η βελτίωση της σχέσης του κτισμένου με το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό του οικισμού. Μέσα από την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων και αναξιοποίητων περιοχών και την ενοποίηση τους με σημεία ενδιαφέροντος του οικισμού.

Οι επεμβάσεις που προτείνονται από τη μελέτη για την περιοχή ανάπλασης ανάλογα με το είδος τους διακρίνονται σε:

α) γραμμικές αναπλάσεις, που αφορούν στην επέμβαση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια

β) σημειακές αναπλάσεις, που αφορούν στην επέμβαση στους αδιαμόρφωτους και αναξιοποίητους κοινόχρηστους χώρους κάθε τμήματος της περιοχής μελέτης.

Επιφάνεια ανάπλασης : 5.764,52 τ.μ.

Προϋπολογισμός : 850.000,00 €

Aνάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην T.K. Ξηρολίμνης

Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων των Ο.Τ.17 και Ο.Τ.33 στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξηρολίμνης του Δήμου Κοζάνης.

Στην περιοχή στην οποία εντάσσεται ο χώρος παρέμβασης είναι διαπιστωμένη τόσο η ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων σ’ αυτή, όσο και η ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων αναψυχής.

Στόχος της παρέμβασης είναι:

  • Διατήρηση και ανάδειξη παλαιών πέτρινων τοιχείων.
  • Η κατασκευή πεζοδρομίων και ραμπών για την κίνηση πεζών και Α.Μ.Ε.Α.
  • Η κατασκευή διαδρόμων περιπάτου, χώρων στάσης και ανάπαυσης.
  • Η κατασκευή κερκίδων εκατέρωθεν του υφιστάμενου κτηρίου.
  • Η δημιουργία χώρων παιδικής χαράς.
  • Ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής μελέτης.

Επιφάνεια ανάπλασης : 4.546,27τ.μ.

Προϋπολογισμός : 441.100,00 €

Ανάπλαση πεζοδρομίων-σήμανσης κεντρικού δρόμου Λευκοπηγής

Η παρούσα μελέτη αφορά την ανάπλαση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου στον οικισμό της Λευκοπηγής. Και οι δύο οδοί ξεκινούν από το ιστορικό κέντρο του οικισμού Λευκοπηγής και καταλήγουν η μεν Μεγάλου Αλεξάνδρου στην βόρια είσοδο του οικισμού Λευκοπηγής – Πρωτοχωρίου και η δε 25ης Μαρτίου στην νότια έξοδο του οικισμού Λευκοπηγής – Αιανής.

Κατασκευάζονται πεζοδρόμια, ράμπες Α.Μ.Ε.Α. και διαβάσεις πεζών, γίνεται νέα ασφαλτόστρωση, τοποθετείται κατακόρυφη σήμανση (πινακίδες) και βάφεται οριζόντια σήμανση.

Η ανάπλαση των οδών γίνεται για να τακτοποιήσει την κίνηση των πεζών και των οχημάτων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα αισθητικά την περιοχή.

Και στις δύο περιπτώσεις, αποφασίστηκε να δοθεί για την κίνηση των οχημάτων ένα πλάτος ίσο με 3,00 μ., στο οποίο ένα μεγάλο όχημα κινείται με άνεση.

Διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου δεν θα υπάρξουν παρά μόνο στους δυο χώρους στάθμευσης του οικισμού.

Μήκος ανάπλασης οδού : 1.500,00 μ.

Προϋπολογισμός : 1.198.500,00 €

Aνάπλαση της πλατείας της Τ.Κ. Πρωτοχωρίου

Η ανάπλαση περιλαμβάνει την συνολική αντικατάσταση της υφιστάμενης πλατείας από μια νέα που ενσωματώνει 3 επισκέψιμα επίπεδα σε υψομετρικές διαβαθμίσεις, νέους και περισσότερους χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών, τη δημιουργία μιας νέας κεντρικής βρύσης καθώς και ενός επιπλέον χώρου ηρώου, όπως και νέα φύτευση, δίκτυο άρδευσης και ηλεκτροφωτισμό.

Η μεταφορά του υπάρχοντος καναλιού σε θέση που θα αναδεικνύεται ο κεντρικός χαρακτήρας του έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν στην παρούσα μελέτη, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Η νέα πλατεία πλέον εκτείνεται πέραν των ορίων της υφιστάμενης προς βορρά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός τμήματος πεζοδρόμου στον κοινόχρηστο χώρο του δρόμου, ο οποίος θα περιβάλλει το νέο πλέον κανάλι που θα αποτελέσει και το κύριο στοιχείο προς ανάδειξη.

Επιφάνεια ανάπλασης : 1.350,00 τ.μ.

Προϋπολογισμός : 179.100,00 €