Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη επισκέφθηκαν στελέχη του ΤΑΡ

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη συναντήθηκαν ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας, Διευθυντής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στην Ελλάδα, και ο κ. Anton Mifsud-Bonnici, Διευθυντής Διαχείρισης Δέσμευσης Γης & Ενδιαφερόμενων Μερών του TAP, σε συνέχεια της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Καρυπίδης ανέπτυξε τις θέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και επανέλαβε ότι πρόκειται για «ένα έργο που θα δώσει περαιτέρω γεωπολιτική αξία  στην περιοχή» και «αποτελεί κοινή προσπάθεια που φέρνει τη χώρα και πολύ περισσότερο τη Δυτική Μακεδονία μπροστά στα ενεργειακά δίκτυα».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σταθερή θέση να εξειδικευτεί μέσα από το μεγάλης σημασίας έργο το άριστο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην υποστήριξη λειτουργίας στην Καστοριά, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τμήματος-μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με θέματα σχετικά με την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία μουσείου φιλίας που θα φιλοξενήσει τα ευρήματα που θα βγουν στην επιφάνεια, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Τέλος, δήλωσε πως η Περιφέρεια θα είναι καθόλα έτοιμη μέχρι το Φεβρουάριο με τη μελέτη, αλλά και τη διαβούλευση που θα υπάρξει με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να επιλυθούν τα όποια ζητήματα τεχνικής φύσεως προκύψουν.

Ο Δ/ντης του ΤΑΡ στην Ελλάδα κ. Ρίκαρντ Σκούφιας δήλωσε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την σημερινή μας συνάντηση και την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τον Περιφερειάρχη κύριο Καρυπίδη και την ομάδα του. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την περιφερειακή διοίκηση ώστε να ολοκληρώσουμε ένα έργο διεθνούς εμβέλειας για τη Δυτική Μακεδονία και τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας με τα αντίστοιχα οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε σήμερα να σημειώσουμε τις σοβαρές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς διερεύνηση τέτοιων ευκαιριών και υπό την προσωπική καθοδήγηση του Περιφερειάρχη κύριου Καρυπίδη. Ο TAP θα υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες δεσμεύοντας αντίστοιχους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση τους. Αισθανόμαστε βέβαιοι για την ευόδωση μιας τέτοιας εποικοδομητικής συνεργασίας υπό την καθοδήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ευελπιστούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο με χειροπιαστά οφέλη για τις κοινότητες κατά μήκος της διαδρομής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ».

Από την πλευρά του ο κ. Anton Mifsud-Bonnici αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία που «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μας να δείξουμε την αφοσίωση και την υπευθυνότητά μας σε ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας. Προσβλέπουμε στο να εμβαθύνουμε τη σχέση αυτή και ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι σε όσα μας εμπιστεύθηκε ο κ. Περιφερειάρχης. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά του».

Βίντεο