Στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να αναδειχθεί ο TAP σε αναπτυξιακό άξονα

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Επίσκεψη του Αζέρου Πρέσβη στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Η αξιοποίηση της διέλευσης του αγωγού TAP (TransandriaticPipeline) και γενικότερα θέματα ενέργειας και συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Αζερμπαϊτζάν τέθηκαν κατά τη συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και του Αζέρου Πρέσβη Ραχμάν Μουσταφάγιεφ που βρέθηκε την Τετάρτη στη Δυτική Μακεδονία.

“Αποτελεί στρατηγική επιλογή η διέλευση του αγωγού TAP να αναδειχθεί σε αναπτυξιακό άξονα και όχι απλά να φιλοξενήσουμε ένα τεχνικό έργο μεγάλη κλίμακας” τόνισε ο κ. Καρυπίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής εμπλοκής του τοπικού εργατικού και τεχνικού δυναμικού στα έργα κατασκευής.

Ο κ. Καρυπίδης προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων συνεργασίας, με κύριο άξονα την αξιοποίηση του TAP, αλλά και τις προϋποθέσεις ασφαλούς διέλευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “οι αγωγοί ενώνουν τους λαούς, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας”. Επίσης, πρότεινε τη στήριξη ακαδημαϊκών δομών της περιφέρειας, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της κοινοπραξίας του TAP, αλλά και στην ανάδειξη περιοχών πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

“Ο σημαντικός γεωπολιτικός ρόλος των περιοχών μας αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς” ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας και κοινής στόχευσης.

Απο την πλευρά του ο Αζέρος πρέσβης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες συνεργασιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας τον TAPτο  μεγαλύτερο επενδυτικό έργο, ενώ ζήτησε στενότερη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι λεπτομέρειες των οποίων θα διευκρινιστούν με συναντήσεις το προσεχές διάστημα. Ο κ. Μουσταφάγιεφ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Καρυπίδη να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.