Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή στον Υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Έμπρακτη στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα της κακοκαιρίας ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Dakis-Giorgos-53Την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και των Δήμων, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό, ο Γιώργος Δακής κάνει εμπεριστατωμένη αναφορά σε όλα τα προβλήματα που δημιούργησε ο χιονιάς, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει στην “κατάψυξη” για αρκετές ημέρες.

Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στον υπουργό Εσωτερικών έχει ως εξής:

κ. Υπουργέ,

Ο χειμώνας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι πάντα ιδιαίτερα βαρύς και πολύμηνος, αλλά ειδικά φέτος οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας βιώνουν καιρικές συνθήκες που είχαν χρόνια να παρατηρηθούν στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη όπου το θερμόμετρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ε.Μ.Υ., κατήλθε στους -25 οC, τοπικά δε, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες κάτω των -30  οC.

Η κατάσταση ολικού παγετού (επί ημέρες το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους 0 οC) και οι έντονες χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία και στη διαβίωση των πολιτών. Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας,  ο Δήμος Φλώρινας κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Η υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με τις πολικές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη περίοδο του χειμώνα, έχουν εξαντλήσει οικονομικά τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για τη θέρμανση, τα οποία κυριολεκτικά αδυνατούν να πληρώσουν οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαθλίωση.
  
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι, παρά την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις χιονοπτώσεις αντιμετωπίζουν δυσπραγία χρηματοδότησης για να ανταποκριθούν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε και στις διαμορφωμένες από αυτές, ανάγκες των πολιτών, καθώς η ένταση των καιρικών φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση όλων των προβλεφθέντων και προϋπολογισθέντων κονδυλίων.

Την αρνητική αυτή κατάσταση έρχονται να συμπληρώσουν οι πολύ μεγάλες ανάγκες προμήθειας αλατιού, το ανεπαρκές προσωπικό καθώς είναι αποδεκατισμένο (λόγω συνταξιοδότησης και εφεδρείας), η μη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, τα μισθωμένα μηχανήματα τα οποία έχουν υπερβεί τις παραδοχές των συμβάσεων και oι ποσότητες των καυσίμων οι οποίες έχουν εξαντληθεί.

Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί φθορές λόγω του παγετού και η σήμανση (πινακίδες κ.λ.π.) όπως και τα στηθαία έχουν καταστραφεί, χρήζοντας άμεση αποκατάσταση για την ασφάλεια των μετακινούμενων.

Τα δίκτυα ύδρευσης λόγω του παγετού παρουσιάζουν καθημερινά βλάβες τις οποίες το έμπειρο προσωπικό, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση τους, ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα το νερό σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (γέροντες, αναξιοπαθούντες, παιδιά κ.λ.π.) καθώς και στους φορείς που παρέχουν τις αντίστοιχες φροντίδες. Τα Νοσοκομεία της περιοχής σε περίπτωση που παραταθεί η κατάσταση παγετού δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για την έγκαιρη προμήθεια καυσίμων.

Οι σχολικές μονάδες σήμερα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις αρμόζουσες συνθήκες για τη διδασκαλία των μαθητών, καθώς τα διατιθέμενα κονδύλια σε ουδεμία περίπτωση επαρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτές.

κ. Υπουργέ,

Σας παρουσίασα συνοπτικά τις υφιστάμενες συνθήκες στη Δυτική Μακεδονία.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του χειμώνα έχουν αυξηθεί γεωμετρικά, ενώ υπολείπονται τουλάχιστον δύο μήνες έντονου χειμώνα, καθώς το μήνα Μάρτιο, αλλά και πολλές φορές Απρίλιο, έχουν σημειωθεί έντονες χιονοπτώσεις.

Σε αυτήν τη δύσκολη για την χώρα μας περίοδο, η μείωση της τιμής των καυσίμων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή και δραστηριοποίηση των πολιτών στη Δυτική Μακεδονία.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε προσωπικά για την παροχή πρόσθετων έκτακτων εγκρίσεων και χρηματοδοτήσεων, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας για να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, προς όφελος των πολιτών.

 

 

Με τιμή,
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γιώργος Δακής