Μια οφειλόμενη απάντηση στην αγένεια της κυρίας Ζεμπιλιάδου

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Με μακροσκελή ανακοίνωση της η κυρία Ζεμπιλιάδου επιχείρησε για άλλη μια φορά ως αποκλειστική εκπρόσωπος του τέως Υπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου να απαντήσει σε όσα λέχθηκαν από τον υπογράφοντα μια ημέρα πριν.

Αναλώθηκε-όπως συνηθίζει- σε εύκολους χαρακτηρισμούς, ανύπαρκτες ταμπέλες κι αβάσιμες παραδοχές, επιχειρώντας έτσι να καλύψει την αδυναμία, τόσο του κ. Κουκουλόπουλου όσο και την δική της, να εντάξουν το έργο «Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης του Πολυφύτου» σε υπαρκτό και ρεαλιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρότι ήταν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν θα την ακολουθήσουμε στον κατήφορό της, ούτε θα επιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς τόσο για τον κ. Περιφερειάρχη όσο και για μένα.

Όμως υπάρχουν ουσιώδη θέματα τα οποία οφείλουμε να θέσουμε:

 1. )Για ποιον ακριβώς λόγο πανηγυρίζαμε όλοι μαζί μετά την ανακοίνωση του τότε Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην διάρκεια της ομιλίας του στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης των Κοίλων(Σεπτέμβριος 2014):
   • Για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
   • Για την αποστολή του φακέλου έργου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
   • Για την ένταξη του έργου στο πακέτο (λίστα) Γιουνκέρ;
   • Για την ένταξη του στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτ. Μακεδονίας;
 2. Για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
 3. Για την αποστολή του φακέλου έργου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
 4. Για την ένταξη του έργου στο πακέτο (λίστα) Γιουνκέρ;
 5. Για την ένταξη του στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτ. Μακεδονίας;
 6. )To πακέτο (λίστα) Γιουνκέρ ξεκινά με μια δήλωση αποποίησης η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά : «Μια αναφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία από τις καταστάσεις έργων που παρέχονται από τα κράτη μέλη ή / και την Επιτροπή δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε προηγούμενη επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το εν λόγω σχέδιο, ούτε ότι θα καταστεί έργο που θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον.Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι συμμετοχή του έργου στο συγκεκριμένο σχέδιο δεν σημαίνει αυτομάτως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτό όμως δεν έχει σημασία για την κυρία Ζεμπιλιάδου. Για αυτήν προέχει η υπεράσπιση του τότε πολιτικού της προϊσταμένου.
 7. )Ψέματα δεν είπε κανείς.Ήταν σαφής η πρόθεση της τότε ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. να βάλει το έργο στη λίστα Γιουνκέρ και η ενημέρωση της Περιφερειακής Αρχής έγινε το χρόνο που έπρεπε. Σεπτέμβριο μας ανακοίνωσε ο κ. Κουκουλόπουλος την κατάθεση του φακέλου του έργου για ένταξη στο Πρόγραμμα του Υπουργείου στο οποίο ήταν αναπληρωτής και Δεκέμβριο μας πληροφόρησαν από την ΑΝ.ΚΟ. ότι το έργο έχει απλώς συμπεριληφθεί στην λίστα Γιουνκέρ.
 8. )Φάκελος πρότασης ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο Π.Α.Α. δεν υπάρχει κάτι το οποίο μας το διαβεβαιώνει με έγγραφό του (αρ. πρωτ. 4403/9-3-2015) ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Στο ίδιο έγγραφο ο κύριος Μελάς αναφέρει ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί ως νέα πρόταση στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
 9. )Από την μία η κυρία Ζεμπιλιάδου γνωρίζει πολύ καλά ότι το έργο συμπεριλήφθηκε στη λίστα Γιουνκέρ η οποία-όπως η ίδια ενημερώνει στην ανακοίνωση της- θα αποκτήσει νομοθετικό πλαίσιο και πιθανότητα χρηματοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και από την άλλη αναρωτιέται σε επίσημο Δελτίο τύπου (23-3-2015) γιατί καθυστερεί το έργο «Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης του Πολυφύτου»!!!!
 10. )Είναι πολιτική επιλογή μας-η οποία θα κριθεί από την πορεία του έργου-να ενταχθεί το «Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης του Πολυφύτου» στο Π.Α.Α. 2014-2020 για να έχει εξασφαλισμένη κι άμεση χρηματοδότηση, κάτι το οποίο δεν εξασφάλιζε κατά κανένα τρόπο η ύπαρξη του έργου στη λίστα Γιουνκέρ. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή του(Βαρουφάκης-Μάρδας) οι οποίοι είπαν ότι η συγκεκριμένη λίστα είναι υπό επανεξέταση και πιθανότατα θα αλλάξει.
 11. )Το έργο αφορά την Π.Ε. Κοζάνης και τοποθετήθηκε για αυτό ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης ούτε κρύβεται, ούτε μασάει τα λόγια του. Μίλησε ξεκάθαρα και με ονόματα. Η κυρία Ζεμπιλιάδου και ο πρώην πολιτικός της προϊστάμενος αυτό το γνωρίζουν καλά.

Σε όλα τα παραπάνω μάλλον δεν υπάρχουν απαντήσεις. Άλλωστε κάποιοι έμαθαν και επιμένουν να πολιτεύονται με βερμπαλισμό και ανέξοδους χαρακτηρισμούς για αυτό και για εμάς το συγκεκριμένο θέμα τελειώνει εδώ.

Διαβεβαιώνουμε όμως ότι:

Αυτή η Περιφερειακή Αρχή είναι εδώ και δουλεύει για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν δουλεύει τους πολίτες όπως έκαναν τόσα χρόνια κάποιοι άλλοι.

Παναγιώτης Πλακεντάς

 

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης