Επίσημη επίσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας στη Γερμανία μετά από πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Επίσημη επίσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας στη Γερμανία μετά από πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης, πραγματοποίησαν οι Περιφερειάρχες της χώρας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Περιφερειάρχες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά με υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους, τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ελληνογερμανικής συνεργασίας καθώς και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, και η υποδοχή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας από τη Γερμανική Κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα θερμή και ειλικρινής.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης περιελάμβανε συναντήσεις με το Δήμαρχο της Στουτγκάρδης και Πρόεδρο του Συμβουλίου των Κοινοτήτων και Περιφερειών της Ευρώπης κ. Βόλφγκανγκ Σούστερ, και επίσκεψη σε δημοτικό εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Την Παρασκευή, με την ενσωμάτωση στην αποστολή και του Προέδρου της ΕΝΠΕ κου. Σγουρού από τις Βρυξέλες όπου συμμετείχε στην Επιτροπή των Περιφερειών, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με αξιωματούχους από το Δήμο και το Ομόσπονδο Κρατίδιο του Βερολίνου και στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανικής Κυβέρνησης κ. Φούχτελ, ο οποίος και τους ξενάγησε στους χώρους της Καγκελαρίας.

Στη συνέχεια οι Περιφερειάρχες με τον κ. Φούχτελ και εκπροσώπους από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των πολύωρων επαφών τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Σγουρό η σημασία της επίσκεψης και η ανάγκη για αλληλοκατανόηση, συνεργασία και αλληλεγγύη.

Τονίστηκε επίσης η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στην πατρίδα μας και τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει με μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να επικρατήσουν και στη Γερμανία οι φωνές της λογικής και της μετριοπάθειας και να απομονωθούν οι μεμονωμένες και άκριτα επικριτικές και ακραίες δηλώσεις εναντίων της χώρας μας.

Ο κ. Σγουρός στην ομιλία του επεσήμανε ιδιαίτερα:

«Η Ελληνική κοινωνία καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια, με δύσκολες αποφάσεις και υπερβολικό τίμημα, προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές, και χρειάζεται στήριξη και σεβασμό.

Αναζητούμε τη συνεργασία, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη αμοιβαία κατανόηση. Η Ευρώπη χρειάζεται την αλληλεγγύη όχι την συμπόνια.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και των δυνατοτήτων του τόπου μας, και η παραγωγή και προβολή ποιοτικών προϊόντων, αποτελούν πρωταρχικό στόχο για εμάς.

Μόνο με ανάπτυξη, με αξιοπιστία και δουλειές θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της εξαγωγής των τοπικών μας προϊόντων αποτελούν πεδία στα οποία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Το δομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να το χρεωθεί ολόκληρο η οικονομία και η κοινωνία της Ελλάδας.

Η απάντηση στην Ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να είναι Ευρωπαϊκή και όχι Εθνική. Με στερεότυπα και με απλουστεύσεις δεν λύνεται το πρόβλημα.

Επίσης, αφού ευχαρίστησα για τη φιλοξενία τον κ. Φούχτελ και τη Γερμανική Κυβέρνηση,  προσκαλέσαμε την κα. Μέρκελ να επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα για να δει από κοντά τη δουλειά που γίνεται στις 13 αιρετές Περιφέρειες της χώρας.

Τέλος, αφού και οι δύο πλευρές καταδικάσαμε τα επεισόδια που έγιναν κατά την τελευταία επίσκεψη του κου. Φούχτελ στην Θεσσαλονίκη, του επεσήμανα με χιούμορ την ανάγκη για περικοπές στους 620 βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου, αφού στην Ελλάδα, την ίδια δουλειά την κάνουν μόνο 300 βουλευτές».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις από τους Περιφερειάρχες κκ. Π. Τατούλη, Κλ. Περγαντά. Ι. Μαχαιρίδη, Σπ. Σπύρου, Α. Καχριμάνη, Α. Γιακαλή, Γ. Δακή, Δ. Φωτόπουλο (Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας) και Ε. Κουκιαδάκη (Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης).

Από την πλευρά τους, όλοι οι εκπρόσωποι των Γερμανικών κομμάτων, αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα, και καταδίκασαν τις μεμονωμένες ακραίες φωνές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κος Σγουρός είχε επίσης επαφές και συζητήσεις για θέματα Αυτοδιοίκησης και με άλλους Γερμανούς αξιωματούχους μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης που συμμετέχουν στα όργανα της Ε.Ε.

Στην επίσημη επίσκεψη δεν συμμετείχαν δικαιολογημένα οι Περιφερειάρχες κκ. Κατσιφάρας, Αγοραστός και Γιαννακίδης.