Εκδήλωση τιμής στον Βαρώνο Κωνσταντίνο Βέλλιο

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Με σειρά εκδηλώσεων ο Δήμος Αθηναίων, θα τιμήσει την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της Εθνικής Ευεργεσίας, τον Βαρώνο Κωνσταντίνο Βέλλιο.

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο γεγονός που θα συνοδευτεί από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βλατσιώτη Βαρώνου, που τοποθετήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Εορδαίας και το σύλλογο Βλατσιωτών Νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 10 το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση (πλατεία Καρύτση).

Στις 11 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με ομιλητές, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, και τον Πρόεδρο του συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας Κώστα Βασβατέκη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει επίσης ο απόγονος της οικογένειας, Δρ. Βασίλειος Μπέλλιος, ενώ θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Τιμές θα αποδώσει η φιλαρμονική του Δήμου. Στη συνέχεια η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας, θα παρουσιάσει χορούς της Βλάστης και της Μακεδονίας, συνοδεία ορχήστρας χάλκινων πνευστών.

Ο Βαρώνος Κωνσταντίνος Βέλλιος, όπως αναφέρει στη διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας» στα 1772.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου σπούδασε και κατόπιν ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες.

Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του Βαρώνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης. Οι δωρεές του προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν άπειρες.

Μεταξύ αυτών:

Η ίδρυση και χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.

Η χρηματοδότηση του κτιρίου της Αυστριακής πρεσβείας.

Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία χαρίζει 2000 τόμους.

Η συγκρότηση του Βέλλειου κληροδοτήματος με το οποίο σπούδασαν μέχρι σήμερα πάνω από 3000 νέοι.

Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο δημοτικό νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του Βαρώνου Κωνσταντίνου Βέλλιου και σε δικό του οικόπεδο.

Με τις εκδηλώσεις της Κυριακής 11ης Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας και οι Βλατσιώτες αποδίδουν την πρέπουσα τιμή σε μια κορυφαία φυσιογνωμία της ιστορίας μας, σε ένα Μεγάλο Ευεργέτη της πόλης των Αθηνών, σε ένα Μεγάλο Ευεργέτη του Έθνους, σε ένα σπουδαίο Δυτικομακεδόνα.