Εκδήλωση ενημέρωσης για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη Βόρεια Ελλάδα

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Η Βόρεια Ελλάδα απαιτεί δημόσια ενημέρωση

Τεράστιο έλλειμμα στη δημόσια ενημέρωση της περιφέρειας, την οποία υπηρετούσε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η ΕΡΤ3, αναγνωρίζουν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της αυτοδιοίκησης, της οικονομίας, της πολιτικής, της εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας, στην εκδήλωση ενημέρωσης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να λειτουργήσει εκ νέου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, για να διατυπώσουν το αίτημα αυτό.

Στην επιχειρηματολογία όλων τονίστηκε ότι δε νοείται δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία δε θα υπηρετεί ισότιμα και με αυτόνομο τρόπο την περιφέρεια. «Με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μεγάλες περιοχές της Ελλάδας δε θα καλύπτονται από δημοσιογράφους και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», τόνισε σε μήνυμά του από τις Βρυξέλλες, με το οποίο άνοιξε η εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, επισήμανε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να πάρει τον λόγο συντονισμένα η κοινωνία της Μακεδονίας και της Θράκης, «για να υπερασπιστούμε την ΕΡΤ3 και το αγαθό της δημόσιας ενημέρωσης».

Ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. ¢νθιμος, τόνισε ότι «θέλουμε ραδιοτηλεόραση αξιώσεων σε όλους τους τομείς. Το δικαιούται ο βορειοελλαδικός χώρος για λογαριασμό όλου του ελληνισμού», και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι πολύ μειωμένος από τότε που χάσαμε το δικαίωμα της παρουσίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

«Με την κατάργηση της ΕΡΤ3 η ενημέρωση έχει πληγεί», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης προσθέτοντας ότι δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα αρθρώνεται μόνο γύρω από την Αθήνα, «αν μη τι άλλο γεννά καχυποψία».

«Στο αίτημά μας δεν υπάρχουν τοπικιστικά αντανακλαστικά», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θεωρεί ότι θα υπάρξει επαναπροσέγγιση του θέματος για να δημιουργηθεί με διαφάνεια και με αξιοκρατικά κριτήρια, σταθμός «στα πρότυπα των ανάλογων της Ευρώπης».

Την ανάγκη να λειτουργεί άρτιος σταθμός που θα υπηρετεί τη διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.