Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Δελτίο πρόγνωσης καιρού για την Τρίτη 11/12/2012

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για αύριο Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές.

Συγκεκριμένα, από τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους θα είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νότιοι που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 Μποφόρ.

Από αργά το απόγευμα της Τρίτης θα στραφούν σε Βορειοδυτικούς από 4 έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση. Θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Τα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση από τα Δυτικά, από το απόγευμα της Τρίτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.
Ειδικότερα:

Μέτρα και Οδηγίες Αυτοπροστασίας από χιονοπτώσεις.

  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με αυτοκίνητο. Αν μετακινείστε πεζοί, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κλπ.
  • Εάν διαμένετε σε δύσβατη και απομακρυσμένη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια κλπ) φροντίστε να έχετε ικανή ποσότητα καυσίμου υλικού για τη θέρμανση της οικίας σας, και δυνατότητα επικοινωνίας για ενημέρωση και βοήθεια).
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.
  • Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
  • Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.
  • Δεν αλλάζουμε λωρίδες και δεν προσπερνάμε τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
  • Δεν οδηγούμε και δεν σταματάμε χωρίς λόγο στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Δεν είναι λωρίδα κίνησης ούτε χώρος για να κάνουμε στάσεις. Χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που κάποιο όχημα δεν μπορεί να κινηθεί λόγω βλάβης.

Αν η χιονόπτωση είναι έντονη και πρέπει να μετακινηθούμε στην πόλη χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.