Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για το Πετρέλαιο

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Στην Κοζάνη σήμερα την 5η-11-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 165 του Ν. 3852/10 και ύστερα από την Αριθ. Πρωτ. 2000/29-10-2012 έγγραφη

πρόσκληση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτη Πλακεντά, συγκεντρώθηκαν, παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεωργίου Δακή, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, κ. Γεωργίου Δασταμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Ιωάννη Σόκουτη και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Δημητρίου Σαββόπουλου οι κάτωθι:

1 Αντωνιάδης Ιωάννης            Απών          
2 Πλακεντάς Παναγιώτης
3 Νίκου Αντώνιος
4 Σβώλης Γεώργιος
5 Μαργαρίτης Γεώργιος
6 Τσανακτσίδης Γεώργιος
7 Στεφανίδης Ιωάννης
8 Αποστολίδου Κυριακή
9 Γκερεχτές Λάζαρος
   10    Κοσματόπουλος Αθανάσιος
11 Τσότσος Παύλος
12 Τοπαλίδης Στέφανος
13 Πάτρας Βασίλειος
14 Γιαννάκης Βασίλειος
15 Μητροπούλου Κωνσταντίνα
16 Μιχαηλίδης Κυριάκος
17 Οικονομίδου Φιλαρέτη
18 Χαρούμενος Πασχάλης Απών
19 Τζιώτζης Απόστολος
20 Χατζηζήσης Αλέξανδρος
21 Παπαδόπουλος Γεώργιος
22 Ευαγγέλου Χρήστος
23 Κιοσές Ιωάννης
24 Αποστολίδης Κωνσταντίνος                                                                    
25 Ταλίδης Φιλώτας
26 Γιώσκος Νικόλαος
27 Γιάτσιος Ιωάννης
28 Εμμανουηλίδης Δημήτριος
29 Αδάμος Ματθαίος
30 Τσακνάκη Μαρία
31 Χάτσιος Ιωάννης
32 Παπαϊορδανίδης Ιωάννης
33 Σπόντη Ελισάβετ
34 Ναούμ Χρίστος
35 Ψευτoγκάς Δημήτριος
36 Κιοσές Απόστολος
37 Σαμαράς Νικόλαος
38 Μεντεσίδου – Πινίδου Ελένη
39 Κούτσιανος Βασίλειος
40 Θεοδωρίδης Παναγιώτης
41 Αδαμίδης Γεώργιος
42 ΔούφλιαΑγλαΐα
43 Κατσαούνης Νικόλαος
44 Σημανδράκος Ευάγγελος
45 Κουρέλλας Σωκράτης Απών
46 Παπαδόπουλος Ιωάννης
47 Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος Απών
48 Βογιατζής Εμμανουήλ
49 Χόλμπα Αντωνία
50 Κυρίνας Αντώνιος
51 Αλτίνης Παύλος Απών

όλοι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 165 του Ν.3852/10.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο γραμματέας του Π.Σ., κ. Αντώνιος Κύρινας, ο οποίος διαπίστωσε την απαρτία και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ανέγνωσε τα θέματα ημερήσιας διάταξης και γνωστοποίησε τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Χρέη γραμματέα εκτέλεσαν οι υπάλληλοι της Π.Δ.Μ., κα Ναλπαντίδου Βασιλική και η κα Κισκίνη Κωνσταντία.

 

Θέμα 2o : Προ ημερήσιας διάταξης 
                 Επιστροφή φόρου πετρελαίου θέρμανσης και χορήγηση 
                 επιδόματος θέρμανσης.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ., κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, αφού ζήτησε και πήρε από το Σώμα τη συναίνεση για τη συζήτηση του θέματος, έδωσε το λόγο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Δακή, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βιώνει:

 •  την ενεργειακή φτώχεια
 •  την έλλειψη οφέλους από το ναυτιλιακό πετρέλαιο
 •  τα μετεωρολογικά φαινόμενα ολικού παγετού
 •  την καταστροφή των δασών με την ανεξέλεγκτη υλοτομία
 •  το δημοσιονομικό κόστος του διοξειδίου του άνθρακα
 •  την εξαιρετική δυσκολία των ΟΤΑ, να λειτουργήσουν δομές
 •  το μικρό δημοσιονομικό κόστος λόγω της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο
 •  την αύξηση των υγειονομικών δαπανών περίθαλψης
 •  την απώλεια μεροκάματου εργασίας λόγω ασθενείας
 •  Την τοποθέτησή της στην κατηγορία Δ΄ βάσει του ΚΕΝΑΚ.

Τέλος πρότεινε στο Σώμα τη λήψη απόφασης – ψηφίσματος, που θα εγκρίνει:

 • Την επιστροφή του συνόλου των νέων επιβαρύνσεων, που προέρχονται από την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, σε όλα τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς το παραμικρό κριτήριο παρά μόνο το πλαφόν στην ποσότητα.
 • Τη χορήγηση βοηθήματος – επιδόματος θέρμανσης αναξιοπαθούντων
 • Την αποστολή της απόφασης στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Παπαϊορδανίδης ανέφερε ότι είναι σωστή η προσέγγιση του Περιφερειάρχη επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό επέμεινε και ο συνδυασμός του, ένα χρόνο πριν, από την αρχή της συζήτησης για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης.

Επίσης πρότεινε να δίνεται προκαταβολικά ένα μέρος των χρημάτων, γιατί είναι υψηλό το ποσοστό αναπλήρωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Εμμανουήλ Βογιατζής, τόνισε πως είναι ένα σοβαρό και επίκαιρο θέμα, αν και πρέπει το Π.Σ. να δει συνολικά το επίπεδο της φτώχειας. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να πληρώνουν το πετρέλαιο σε τιμές πριν από την αύξηση και πρόσθεσε ότι στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να μπαίνει καμία φορολόγηση, ούτε καν Φ.Π.Α.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ Αντώνιος Κύρινας, ανέφερε ότι έξι από τους δέκα βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ψήφισαν υπέρ της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης, και υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι μετά την ενδεχόμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα για τον κόσμο.

Στη συνέχεια και τέθηκε το θέμα προς ψήφιση, το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αποφασίζει ομόφωνα

 • Την επιστροφή του συνόλου των νέων επιβαρύνσεων, που προέρχονται από την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, σε όλα τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς το παραμικρό κριτήριο παρά μόνο το πλαφόν στην ποσότητα, καθώς είμαστε η μόνη Περιφέρεια που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην κατηγορία Δ΄ του ΚΕΝΑΚ, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 407/9-10-2010 αρ. απόφασης Δ6/Β/ΟΙΚ 5825.
 • Τη χορήγηση βοηθήματος – επιδόματος θέρμανσης αναξιοπαθούντων, ανεξάρτητα από την πηγή θέρμανσης που χρησιμοποιούν στις οικίες τους.

Η απόφαση να αποσταλεί στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, με το αίτημα της αποδοχής της παραπάνω ομόφωνης απόφασης.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 267/12

 

          Ο Γραμματέας του Π.Σ.                                                                                                               O Πρόεδρος του Π.Σ.

 

             Αντώνιος Κύρινας                                                                                                                   Παναγιώτης Πλακεντάς