ΘΕΜΑ : Απόφαση λήψης μέτρων σε εστία λύσσας με θετικό στη λύσσα ζώο (αλεπού) της άγριας πανίδας που βρέθηκε στην τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου.
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις :
-
Του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α 87/7-6-2010).
-
Του Π.Δ. 146/2010 «Οργανισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» (ΦΕΚ 239/ 27-12-2010)
-
Το Π.Δ. 133/92 (ΦΕΚ Α’66), άρθρο 3, «Η επιβολή υγειονομικών και λοιπών μέτρων για τη προστασία και εξυγίανση της κτηνοτροφίας από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα των ζώων».
-
Το Π.Δ. 400/83 (ΦΕΚ Α’ 151) «εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης εχινοκοκκίασης – υδατίδωσης, λύσσας και λοιπών ζωοανθρωπονόσων» / καταργήθηκε, αλλά εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο, 9 παράγραφος 5.
-
Το Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α΄15) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
-
Την Κ.Υ.Α. αριθμ. 1604 / 45066 / τεύχος Β / ΦΕΚ 1273 / 31 11-Απριλίου 2012 των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας».
-
Το αριθμ΄4022/107606/19-10-2012 έγγραφο του ΥΑΑ&Τ. «Εμφάνιση κρούσματος λύσσας στην Ελλάδα».
-
Την αριθ 7887/19-10-2012 έκθεση αποτελεσμάτων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών ΛΟΙ.ΠΑ.Ν με την οποία μας γνωστοποιήθηκε η ανίχνευση λυσσικού αντιγόνου.
-
Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου στη λοιπή χώρα.
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
-
Χαρακτηρίζουμε ως θετικό στη λύσσα το ζώο (αλεπού) της άγριας πανίδας που βρέθηκε στην τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας του Δήμου Βοίου, καθορίζουμε την εστία της λύσσας στην ανωτέρω περιοχή και επιβάλλουμε :
-
Την τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων, που φέρουν κατάλληλη σήμανση, σε εμφανή σημεία στις οδούς εισόδου στην περιοχή.
-
Την απαγόρευση της μετακίνησης και ελεύθερης διακίνησης ευπαθών ειδών ζώων, καθώς και την διενέργεια αγοροπωλησιών ευπαθών ειδών ζώων, στην περιοχή που εμφανίσθηκε η εστία της λύσσας.
-
Τη θανάτωση των ευπαθών ζώων, τα οποία δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις ζώου θετικού στη λύσσα. Οι ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων, οι οποίοι υποχρεώνονται να θανατώσουν και να καταστρέψουν τα ζώα τους λόγω μόλυνσης αυτών με λύσσα, θα αποζημιώνονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση των οικονομικών ενισχύσεων για την εξυγίανση του ζωικού πληθυσμού.
-
Την απολύμανση του χώρου θανάτωσης η θανάτου των θετικών ζώων, καθώς και τη διεξοδική απολύμανση και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα ζώα.
-
Την ασφαλή διάθεση των νεκρών η θανατωμένων ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.
-
Την εφαρμογή του άρθρου 9 της συνθήκης της Βέρνης ( Νόμος 1335/1983) για τη ρύθμιση του υπερπληθυσμού των ειδών-στόχων της άγριας πανίδας της παρούσας απόφασης και κυρίως της αλεπούς, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
-
Την απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
-
Την ενίσχυση της επαγρύπνησης των κτηνιατρικών και δασικών υπηρεσιών στις παραμεθόριες κυρίως περιοχές και την ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης όπως ορίζεται από τον Δασικό Κώδικα.
-
Την επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων της περιοχής δικαιοδοσίας των τμημάτων κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κατά την διενέργεια επισήμων ελέγχων μέσα στα πλαίσια εφαρμογής άλλων Εθνικών Προγραμμάτων.
-
Την ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα στις οικίες κτηνιατρικές αρχές κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για τη λύσσα κατά την άσκηση του έργου των.
-
Την ενημέρωση των υπευθύνων των Φιλοζωικών Σωματείων.
-
Την ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κυνηγετικών οργάνων (Κ.Ο.ΜΑ.Θ).
-
Την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό (προμήθεια εμβολίων και ορρών) κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου ήτοι όσοι εργάζονται κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, τοπικά κυνηγετικά όργανα, σπηλαιολόγοι ) που ασχολούνται με άγρια ζώα.
-
Τον προληπτικό εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών (για την δημιουργία βιολογικού φραγμού).
-
Τον προληπτικό εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, ο οποίος γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4039/2012 και την λήψη μέτρων για την μείωση του φαινόμενου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ευθύνη των Δήμων.
-
Τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.
-
Την αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων, όσο και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων στις παραμεθόριες και βόρειες περιοχές της χώρας όπου ενδημεί η νόσος.
-
Στους μη συμμορφούμενους με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και των μέτρων που λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 23 του ν. 248/1914 (Α΄110), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του ν. 2538/1997 (Α΄242), καθώς και των άρθρων 20 και 21 του Ν. 4039/2012
-
Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι την ανάκλησή της.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Γεώργιος Δακής