100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Δελτία Τύπου Ενημέρωση

Με σειρά εκδηλώσεων παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, τίμησε η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, τη μνήμη των αγωνιστών και των θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα. Ο φετινός εορτασμός προσέλαβε ιδιαίτερη λαμπρότητα καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Ως είθισται η οφειλόμενη τιμή στους Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα, που με τις θυσίες τους διατήρησαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Προσερχόμενος στην τελετή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής εξέφρασε τη χαρά του απευθυνόμενος στους Δυτικομακεδόνες της Αθήνας.

«Παρακολουθώ “όπως χαρακτηριστικά σημείωσε” με ιδιαίτερη περηφάνια το αξιόλογο έργο της Ομοσπονδίας, η οποία πέρα των άλλων προβάλλει το Δυτικομακεδονικό πολιτισμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες και τους αγώνες σας, καθώς αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Έχετε ένα σημαντικό χρέος, να κληροδοτήσετε, τα ήθη και τα έθιμα στις επόμενες γενιές στις οποίες ανήκει το μέλλον. Ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια ελευθερίας της Δυτικής Μακεδονίας το μήνυμα της απελευθέρωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η πατρίδα μας αναμετριέται κοινωνικά, πολιτισμικά, ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά, αποτέλεσμα της κρίσης. Όλοι μαζί “συμπλήρωσε ο κ. Δακής” μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας».

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πολιτικό μνημόσυνο στην Αίθουσα του Εθνικού, Ιστορικού Μουσείου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής της Παντείου Θεόδωρος Τζώνος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ.