Σημαντική η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου για την αναγκαιότητα διατήρησης ερευνητικής δομής στη Δυτική Μακεδονία.
Ακολουθεί η επιστολή του Γιώργου Δακή προς την Υπουργό Παιδείας:
Για περισσότερα από 15 χρόνια το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία με κύριο αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των στερεών καυσίμων. Ο θεσμικός ρόλος του ΙΤΕΣΚ αφορά στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής ως σύμβουλος των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και της ΔΕΗ, αναφορικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση του Ελληνικού λιγνίτη και των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο της ανά πενταετία αξιολόγησης ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το ΙΤΕΣΚ κατετάγη 6ο στον ελληνικό χώρο μεταξύ περισσότερων από 40 ερευνητικών φορέων κατέχοντας έτσι από το 2005 τίτλο Αριστείας σε δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Επιπλέον συμμετέχει σε πολλαπλά Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα αντλώντας ανταγωνιστικά κονδύλια πολλαπλάσια του τακτικού του προϋπολογισμού. Απασχολεί στην περιοχή μας περισσότερους από 25 επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση, διατηρώντας παράλληλα συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα σε περισσότερες από 20 χώρες.
Οι συνεργασίες του ΙΤΕΣΚ με την ηλεκτροπαραγωγική βιομηχανία στη Δυτική Μακεδονία είναι πολλαπλές τα τελευταία έτη, πρωτίστως σε έργα παροχής υπηρεσιών για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων των ατμοηλεκτρικών σταθμών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, πραγματοποίηση εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων και μετρήσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, εκτός από τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, το ΙΤΕΣΚ αναγνωρίζεται διεθνώς για την ανάπτυξη και εφαρμογή πράσινων ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών όπως η αξιοποίηση βιομάζας, η παραγωγή βιοκαυσίμων και η ενεργειακή διαχείριση απορριμμάτων. Οι δραστηριότητες αυτές κρίνονται απαραίτητες για τη διατήρηση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου Εθνικής εμβέλειας.
Με το σχέδιο νόμου 4046/2012 προβλέπεται η συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) με το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) σε ένα νέο Ινστιτούτο με την επωνυμία “Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων” με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ενώ όμως στο κείμενο της διαβούλευσης όπως αυτή ολοκληρώθηκε, αναφερόταν ρητά ότι η συγχώνευση του ΙΤΧΗΔ και του ΙΤΕΣΚ λόγω συνάφειας ερευνητικών πεδίων θα γίνει “με διατήρηση της τοπικής παρουσίας στην Πτολεμαΐδα”, στο προαναφερόμενο σχέδιο νόμου που ετοιμάστηκε δεν υπάρχει το δεσμευτικό «με διατήρηση της τοπικής παρουσίας στην Πτολεμαΐδα».
Επειδή η διατήρηση ερευνητικής δομής στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα,
Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί το κείμενο της διαβούλευσης, να αναγνωρίσει εμπράκτως τη σπουδαιότητα της έρευνας για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας και να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου ρητή δέσμευση για διατήρηση της τοπικής παρουσίας του νέου Ινστιτούτου στην Πτολεμαΐδα.