Για να μεταβείτε στο νέο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επισκεφτείτε τη διεύθυνση:

www.pdm.gov.gr

Έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή προς τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 15.10.2015 στην Αθήνα σύσκεψη για το “Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα 2016”.

Το “Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα 2016” τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και στο πλαίσιό του θα υλοποιηθούν δράσεις που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα και οι περισσότεροι Περιφερειάρχες ή εκπρόσωποί τους. Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού Παύλος Τσότσος, ο οποίος σε συνεργασία με τη Δ/νση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου & Τουρισμού, το Δήμο Καστοριάς και τα τοπικά Εμποροβιοτεχνικά Επιμελητήρια είχε καταθέσει στοχευμένες προτάσεις για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο “Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα 2016”.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η δωρεάν διανομή ροδάκινων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με την συνεργασία των Δήμων, των Μητροπόλεων και των Φορέων, μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων που έχουν συσταθεί για της ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).

Συνάντηση με το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά Γιώργο Αλαμάνο είχε την Τετάρτη στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση ήταν το κτίριο Σεφέρη στην Κορυτσά και η αυτονόητη ανάγκη να υπάρξει πλήρης αποκατάστασή του.

Ο Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στην τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία του κτιρίου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και απαιτεί την άμεση ανακατασκευή του. Επίσης, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα μπει μπροστά στην προσπάθεια αυτή, ώστε να ξεκινήσει το έργο μέσα από τη διασφάλιση πόρων από τα διασυνοριακά προγράμματα.

perifereiarxhs dm me gen prokseno korytsas2

perifereiarxhs dm me gen prokseno korytsas1

Με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σταύρος Γιαννακίδης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η μεγάλη και συνεχιζόμενη εισροή των προσφύγων της Συρίας, τα προβλήματα που δημιουργούνται στους χώρους συγκεντρώσεων τους στα σύνορα, τόσο κατά την είσοδο τους όσο και κατά στην έξοδο τους και οι διαδρομές που ακολουθούν για την μεταφορά τους. Τέθηκε, επίσης, το θέμα των νοσημάτων και των ασθενειών που είτε εμφανίζονται, είτε μπορεί να εμφανιστούν και οι τρόποι αντιμετώπισης τους. Αναφορά έγινε και στα Κέντρα Υποδοχής - Καταγραφής και Μετεγκατάστασης Προσφύγων ή αλλιώς Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων και Ταυτοποίησης Στοιχείων τα γνωστά “HOT SPOTS”που θα δημιουργηθούν στα νησιά με το πρώτο στην Λέσβο, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα για την πρώτη αποστολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στους πρόσφυγες των συνόρων της Ειδομένης με τρόφιμα, ρουχισμό, είδη πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και την προετοιμασία για τη δεύτερη αποστολή (σε όποιο μέρος κρίνει απαραίτητο ή ζητηθεί από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας) με τα παραπάνω είδη και με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του επερχόμενου χειμώνα. Ο Στ. Γιαννακίδης, επίσης, ενημέρωσε τον Ιωάννη Μπασκόζο πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμπαραστέκεται στο πρόβλημα αυτό και με εντολή του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, είναι σε ετοιμότητα και θα στηρίξει με ανάλογες ενέργειες, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, προσφέροντας βοήθεια.

Στη συνέχεια συζητήθηκε ο προγραμματισμός για τη διάθεση από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας των Κινητών Μονάδων Υγείας για Προληπτική Ιατρική Φροντίδα, για τις παρακάτω άγονες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:

1. Περιοχή Πρεσπών (Δήμος Πρεσπών)

2. Περιοχή Αμυνταίου (Δήμος Αμυνταίου)

3. Περιοχή Νεστορίου - Κρυσταλοπηγή (Δήμος Νεστορίου)

4. Περιοχή Άργους Ορεστικού (Δήμος Άργους Ορεστικού)

5. Περιοχή Βοίου - Τσοτυλίου (Δήμος Βοίου)

6. Περιοχή Σαμαρίνας - Βασιλίτσας (Δήμος Γρεβενών)

7. Περιοχή Δεσκάτης (Δήμος Δεσκάτης)

Συζητήθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να προχωρήσει σε ενέργειες για την υλοποίηση : α) Εκπόνηση Μελέτης Βιωσιμότητας, β) Επιδημιολογικής Μελέτης, γ) Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θα αφορούν αρχικά τα χωριά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ (Ελλησπόντου, Υψηλάντη, Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου) και στη συνέχεια σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης - Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, με τελικό πλάνο για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, την ΔΕΗ, το Κέντρο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής

Μακεδονίας, Πανεπιστημίων, της 3ης ΥΠΕ, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Δήμων και των Ιατρικών Φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Κατατέθηκε ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τον Προληπτικό Εμβολιασμό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ζητήθηκε η συνδρομή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για την επάρκεια των εμβολίων, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα των Εμβολιασμών.

Τέλος, παραδόθηκε στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας σε ηλεκτρονική μορφή ο  Υγειονομικός Χάρτης (Χάρτης Υγείας) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου αποτυπώνονται με πλήρη στοιχεία, πληροφορίες, λεπτομέρειες για νοσοκομεία (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο παραπάνω χάρτης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και θα αξιοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα και θα είναι οδηγός για την δημιουργία του Ηλεκτρονικού Σχεδιασμού του Νέου Χάρτη Υγείας για όλη την Ελλάδα.

antiperif ygeias me g g dhm ygeias

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης του έργου ProLife στη Φλώρινα στις 12 Οκτωβρίου 2015.

Την συνάντηση διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίρος του έργου, και συμμετείχαν ο Δήμος του Βαλάντοβο από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, η Πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος και Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Καρυπίδου και ο Δήμαρχος του Βαλάντοβο Nikolche Churlinovski.

Επίσης, συμμετείχαν φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Πρεσπών που εμπλέκονται σε δράσεις που θα υλοποιήσει το έργο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν συνοπτικά πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας καθώς επίσης και οι περιοχές των εταίρων του έργου. Τέλος παρουσιάστηκαν και οι δράσεις που κάθε εταίρος θα υλοποιήσει στα πλαίσια του έργου.

Το έργο ProLife θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προώθηση κοινών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στo πλαίσιo του έργου θα δημιουργηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και από το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ ένα πρότυπο σύστημα για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και των ψαριών και παράλληλα θα διενεργηθεί ένας ετήσιος κύκλος δειγματοληψιών και παρακολούθησης της ποιότητας των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων των Πρεσπών.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος του Βαλάντοβο θα προχωρήσουν και σε έργα καθαρισμού και διαμόρφωσης των κοιτών των ποταμών Σακουλέβα και Stranec αντίστοιχα.

Η επόμενη συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Βαλάντοβο στα τέλη του 2015.

Τονωτική ένεση για την οικονομία και την αγορά της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί η απελευθέρωση πόρων από το Τέλος Λιγνίτη (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης) το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού μέσω του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο είχε “παγώσει” εδώ και τρία χρόνια, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν έργα ανάπτυξης και υποδομών.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με την υπογραφή της χρονίζουσας υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση της Επιτροπής Κατανομής.

Κατά τη συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, της ΔΕΗ Α.Ε. και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ, εγκρίθηκε η κατανομή του ποσού που αντιστοιχεί στο 2013 δηλαδή 20,65 εκατ. € για το Νομό Κοζάνης και 4,92 εκατ. € για το Νομό Φλώρινας.

Μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμφωνήθηκε να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Κατανομής, μέχρι τις 20/12/2015, προκειμένου να εγκρίνει την κατανομή των αντίστοιχων ποσών του έτους 2014.

Παίρνοντας υπόψη ότι από τα ποσά του έτους 2012 είναι διαθέσιμα ήδη στο ταμείο της ΔΕΗ 22,00 εκατ. € για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων καθώς και νέων, ένα συνολικό ποσό περίπου 76,00 εκατ. € μαζί με το αναλογούν για το έτος 2014 θα τονώσει την οικονομία και την αγορά της περιοχής, με άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 47,00 εκατ. € περίπου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και ορισμένα ειδικά θέματα που θα διευθετηθούν με τη συνεργασία αρχικά των δήμων και στη συνέχεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΟ, μέχρι τη νέα  συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών του στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης είχε  συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον οποίο έθεσε  ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, κοινού ενδιαφέροντος, η προώθηση των οποίων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για περιφερειακή ανάπτυξη.

Ενδεικτικά αναφέρονται, το Ειδικό Τιμολόγιο, η ανάγκη προώθησης του Προεδρικού Διατάγματος μετεγκατάστασης των οικισμών Αναργύρων και Ακρινής, η αξιοποίηση των παραλίμνιων περιοχών των Τεχνητών λιμνών της περιοχής, η αύξηση του Τέλους Λιγνίτη στο 1,2% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, μέτρα κοινωνικής ανταποδοτικότητας για τους κατοίκους των υπό μετεγκατάσταση οικισμών κλπ.

 «Ανοίγουμε τα θέματα της περιοχής μας, διεκδικούμε πόρους με τεκμηριωμένο τρόπο, μεταφέρουμε την αποφασιστικότητά μας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, διευρύνουμε τις συμμαχίες μας και τις ευκαιρίες, προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας και των πολιτών της», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

            

Η ΧΕΝ Ελλάδος ανταποκρινόμενη στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες, υλοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2015-2016) στεγαστικό πρόγραμμα, στο διεθνών προδια-γραφών Πολυκέντρο «ΑΘΗΝΑ» στην Ηλιούπολη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, φοιτήτριες/σπουδάστριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα στέγασής τους, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυ-νο το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.
Κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι η αποδεδειγμένη οικονομική τους α-δυναμία να παρακολουθήσουν Τμήματα και Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αθήνα.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
ΧΕΝ Ελλάδος - Αμερικής 11106 72 Αθήνα,
με την ένδειξη «για την Επιτροπή Ξενώνα»
Διάθεση εντύπων αίτησης: Αμερικής 11 - 106 72 Αθήνα,
Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00 – 16:00)
και ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΧΕΝ Ελλάδος www.xen.gr
Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00 – 16:00) στα τηλέφωνα 210-3624291 και 210 3606530 (κα Παναγοπούλου & κα Κασιμάτη).

stegastiko programma afisa 2015 

Ανακοίνωση

Στεγαστικό Πρόγραμμα 2015

Διαδιακσία υποβολής αιτήσεων και διακιολογητικών

 

Με αφορμή την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», σχετικά με την συντήρηση και οριζόντια σήμανση και διαγράμμιση της παλαιάς οδού Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες τα παρακάτω:

  • Έχει γίνει η δημοπρασία του έργου που αφορά την συντήρηση του Περιφερειακού Οδικού Δικτύου και συγκεκριμένα την συντήρηση και την οριζόντια σήμανση- διαγράμμιση της παλαιάς οδού Πτολεμαΐδα-Κοζάνη.
  • Ήδη υπάρχει ανάδοχος και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η υπογραφή της σύμβασης, για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου.
  • Ο συγκεκριμένος δρόμος παρότι είναι χαρακτηρισμένος «Εθνική Οδός», η ευθύνη συντήρησης του ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ είναι άμεση προτεραιότητα η επισκευή και η συντήρηση του.

logo pdm

ΑΜΕΑ

Για Άτομα με Αναπηρία:
- Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και κυλήστε το ροδάκι του mouse για μεγέθυνση ή σμίκρυνση
- Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και το πλήκτρο + για μεγέθυνση ή
το πλήκτρο Ctrl και το - για σμίκρυνση (Ctrl και 0 για επαναφορά).